Tijdens een nachtwandeling door het Achterbroek van Eerde genoten ook dit jaar weer ruim vijftig liefhebbers van een ervaring met de nacht in haar ware gedaante. Zwart dus, zonder enig licht. De Milieuraad van de gemeente Twenterand, IVN Den Ham/Vroomshoop, de Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek en Natuurmonumenten kunnen ook dit jaar van een succes spreken, want hoewel het weer met motregen en harde wind echt niet geweldig was, trokken de bikkelharde nachtwandelaars in kleine groepjes de stoute wandelschoenen aan om die uitdaging met het pikkedonker aan te gaan. Pikkedonker? Ja, dat was wel de bedoeling, maar enkele, vooral jongere deelnemers, durfden dit niet zonder een verblindend zaklampje, dat telkens aanflitste in het donker.
Hoe jammer toch. Het kijken in zo’n lampje werkt verblindend en daar was het ons nou zeker niet om te doen die nacht! Juist het ervaren van duisternis in de natuur maakt dat je beter gaat zien in het donker, zodra je ogen na een minuut of zo aan het ontbreken van licht gewend raken. Je ziet dan niet alleen beter, ook het gehoor vangt allerlei nachtgeluiden beter op, je reuk scherpt zich en de tastzin gaat vooruit.
Er waren aardige onderbrekingen van de tocht met nachtvogelgeluiden, dozen waarin je dingen kon voelen, een geurtest en pannenkoeken met chocolademelk en koffie, alles verzorgd door de vrijwilligers van onze vereniging, IVN, Natuurmonumenten en Milieuraad.

Op foto het NachtvandeNacht-team met vlnr: Jaap van Dort, Dook van Gils, Peter Jansen, Hans van Duijn, Marian Meulenhorst, Lenie Middelkoop en Jacobijn Donkers.


De Nacht van de Nacht wordt dit jaar al weer voor de dertiende keer georganiseerd op de laatste zaterdag voor de wintertijd en is ervoor om mensen te wijzen op de negatieve effecten van te veel licht in de nacht. Helaas is het in Nederland, zelfs in heel Europa, vrijwel nergens meer echt goed donker. Dat kan gevolgen hebben voor mens en dier; het bioritme kan ontregeld raken, bij dieren kan er sprake zijn van desoriëntatie en bij mensen kan het tot psychische klachten leiden.

Tekst: Jaap van Dort