Een simpele vraag met een nog simpeler twee-letterig antwoord. Immers, de wereld wordt ’s nachts steeds lichter. Zag u ook die powerpoint-presentatie van satellietopnamen van de nachtzijde van moeder Aardevanuit de ruimte? Duidelijk waren de bevolkingscentra, vooral die in de rijke,  westerse wereld daar als helle plekken te onderscheiden. Een gigantisch spinnenweb van lichtpunten en -lijnen omspant de donkere zijde van onze planeet. Licht is leven en duister is rust. Mens en dier hebben beide nodig. Bij ontbreken van een goede, donkere nachtrust komen er stressproblemen bij mensen, raken dag- en nachtdieren in de war.

 

Want waarom moet die reclamemast de hele nacht branden? Stralen helverlichte etalages in een lege winkelstraat? Staan bedrijfsgebouwen de hele nacht fel verlicht terwijl er geen hond komt? Nou ja, een beveiligingshond misschien. Driekwart van de Nederlanders wil een donkerder nacht en lichtvervuiling ontneemt aan bijna de helft van de mensen het zicht op de sterrenhemel en wèg is de Melkweg. Laat het donker donker! Zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Daarvoor hebben we immers bewegingssensors, die waakhond en zijn baas.
Daarom organiseren de Vereniging Natuur en Milieu De  Vechtstreek samen met het Natuur Informatie Centrum en de gemeente Ommen, de Provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu Overijssel op 30 oktober 2010 de zesde Nacht van de Nacht in Ommen. Deze actie sluit aan op de landelijke actie Nacht van de Nacht van de gezamenlijke Provinciale Milieufederaties en Natuur en Milieu.
We roepen dan bedrijven, burgers en overheden op om hun lichten te doven en een nachtelijke wandeling met alle donkerzoekers en ‘zwartkijkers’ te maken. 

Maar wat is er dan in Ommen te doen tijdens die Nacht van de Nacht?

Op zaterdag 30 oktober is er in het Natuur Inforrmatie Centrum Ommen aan de  Hammerweg 59a (Besthmenermolen) om 20.00 een lezing over nachtdieren met aansluitend een nachtwandeling zonder licht naar de Steile Oever. Vooraf is er koffie of thee en daarna is er in het NICO ook nog gelegenheid tot napraten over deze donkere gebeurtenis. Wat je allemaal niet ziet in het volledige duister? Kom het uitproberen op 30 oktober!

Nu legt zo’n eenmalige actie weinig gewicht in de schaal waar het om structurele lichtvermindering of energiebesparing gaat. Bewustwording dat het allemaal best minder kan met die lampen, straatlantaarns en reclame, vooral op momenten wanneer niemand er wat aan heeft, is de doelstelling. Wij willen de duisternis in Nederland terug en onnodige lichthinder, kosten- èn energieverspilling tegengaan. Er kan veel slimmer en zuiniger dynamisch verlicht worden zonder dat veiligheid, bedrijfsverzekering of sfeer in het geding zijn. En dat doen ook vele bedrijven in Nederland. 

Enkele citaten van bedrijven, die al aan lichtbesparing doen:
'Bij onze poort hebben we een lamp nodig voor de camerabewaking, maar wel een energiezuinige, met tijdschakelaar. Aan het eind van de dag, wanneer we ons pand verlaten en het alarm aanzetten, wordt met dezelfde schakelaar al het onnodige licht uitgezet. Ook een idee voor andere bedrijven?' Metaal Magnus International B.V.

‘De kantoren hebben bewegingssensoren, de parkeergarage een detectiesysteem, en ook tijdens bewakingsrondes willen we niet alles laten branden.’TRAJECT Vastgoed Advies Groep voor de Royal Bank of Scotland

Wat kunt u dan in Ommen doen? Gewoon eens kritisch kijken wat er nu allemaal brandt, je realiseren dat elk branduur geld kost, en maatregelen treffen. Bijvoorbeeld door niet te verlichten als dat niet echt nodig is, en het licht af te stemmen op het gebruik, met sensoren en tijdschakelaars. Het gaat kortom niet om het meeste licht, het gaat om slim licht! Goed voor de mensen, het milieu en uw portemonnee. Steeds meer ondernemers doen mee. U ook? 

Sfeervol, veilig, economisch en duurzaam!
Wij hopen dat men zich in Ommen aansluit bij het groeiend aantal bedrijven en instellingen dat hun lichten dooft in de Nacht van de Nacht op 30 oktober. Kijk voor meer informatie op www.nachtvandenacht.nl , waar u op de druk bezochte site de gemeenten, bedrijven en instellingen kunt aantreffen die hun lichten dan doven. 

Vereniging Natuur- en Milieu “De Vechtstreek” i.s.m. NICO en de gemeente Ommen

Meer info:www.vechtstreeknatuur.nl    Natuur Informatie Centrum Ommen     Gemeente Ommen