Dit jaar, 2015, is uitgeroepen tot het jaar van de das. Daarom besteden Vereniging voor Natuur en Milieu de Vechtstreek en Stichting Das & Vecht extra aandacht aan dit schuwe dier, dat vooral in de schemering en 's nachts actief is. Op vrijdag 20 november vindt er een thema-avond over dit bijzondere zoogdier plaats in de Carrousel.

foto Ella Roelfs

Rond 1980 was het slecht gesteld met de das. Maar door verbeterde en meer gerichte bescherming gaat het weer goed met de das, ook in het Overijsselse Vechtdal. Wat is er nu zo bijzonder aan de das? Waar komen ze voor? Hoeveel dassen leven er in het Overijsselse Vechtdal? Wat eet een das? Zijn ze beschermd? Zorgt de das voor overlast? Wat zijn de grootste bedreigingen voor deze soort? Op deze en andere vragen proberen verschillende dassenkenners een antwoord te geven.

Ecoloog en onderzoeker, Jaap Mulder, van Mulder- natuurlijk, zal op een boeiende wijze over het leven van de Das vertellen. Gerko van de Akker, bestuurslid van Stichting “Das & Vecht”, zal vervolgens ingaan op de ontwikkeling van de dassenpopulatie in het Vechtdal. Arend Diepeveen, voorzitter Stichting Das & Vecht, zal kort een uitleg geven over deze Stichting. Gespreksleider van deze avond is Hein Kuijper, voorzitter van de Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek.

Vanaf 19.00 uur zijn belangstellenden welkom, de opening is om 19.30 uur. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Programma:

19.00 - 19.30 uur :      ontvangst in het multifunctioneel Centrum Carrousel Van Reeuwijkstraat, 7731 EH Ommen

19.30 – 19.35 uur :     Opening door Hein Kuijper, voorzitter Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek

19.35 - 20.30 uur :      'De das onderweg', door ecoloog en onderzoeker, Jaap Mulder, van Mulder- natuurlijk, gespecialiseerd in roofdieren

20.30 – 20.50 uur :     'Ontwikkeling van de dassenpopulatie in het Vechtdal’, door  Gerko  van de Akker, bestuurslid van Stichting “Das&Vecht”

20.50 - 21.00 uur :      'Korte uitleg over het werk van de Stichting Das&Vecht', door  Arend Diepeveen, voorzitter Stichting Das & Vecht

21.00 – 21.15 uur :     Pauze 21.15 – 22.00 uur :     Beantwoording vragen

22.00 uur :                  Afsluiting

Organisatie: Vereniging Natuur en Milieu De Vechtstreek in samenwerking met Stichting Das&Vecht.