Net als vorig jaar werd door onze vereniging, Natuurmonumenten en IVN Den Ham Vroomshoop een tocht door het donker georganiseerd vanwege de Nacht van de Nacht in het Eerder Achterbroek. Het weer was prima: geen regen, geen wind en niet te koud.   In kleine groepjes of individueel konden mensen tussen 19.30 en 20.30 uur het bos in om aan de hand van breeklichtjes de route te volgen. Onderweg werd verteld waarom de Nacht van de Nacht wordt gehouden, waren er heuse bosbewoners, er was een tastspel en vertelde Frank Helmer, van Sterrenwacht Nijverdal over verschillende planeten en sterren. Helaas was het niet helder genoeg om met een telescoop te werken. Verder konden bij IJsboerderij de Meulenhorst pannenkoeken gegeten worden en was er koffie.

De Nacht van de Nacht telde ongeveer  100 deelnemers, waaronder veel kinderen,  ruim twee keer zoveel als vorig jaar. De meeste deelnemers kwamen uit de directe omgeving, maar er waren ook mensen uit Zwolle en Deventer.

Om er zeker van te zijn, dat er geen mensen achter gebleven waren in het duistere woud, moest iedereen zich na afloop ook weer afmelden. Reacties van deelnemers: "Zeker voor herhaling vatbaar," en "Toch wel bijzonder om in het donker door het bos te lopen." Normaal is het bos verboden terrein na zonsondergang, dus dit was een legitieme mogelijkheid om de duisternis te ervaren. 

 

  • nachtvandenacht2015_01
  • nachtvandenacht2015_02
  • nachtvandenacht2015_03
  • nachtvandenacht2015_04

foto’s Hans van Duijn en Dook van Gils