Vrijdagavond 22 maart 2013 om 20.00 uur in De Kern in Ommen: lezing over de wolf door Roel Korbee.

Je zou het niet zo gauw zeggen als je een bijvoorbeeld een chihuahua of teckel ziet, maar onze huishond (Canis lupus familiaris) is familie van de wolf. Onze honden zijn gedomesticeerde ondersoorten van de wolf. De wolf is voor het laatst in 1897 in Nederland gesignaleerd en hier dus al meer dan 100 jaar geleden uitgestorven.  Over wolven bestaan veel mythes en verhalen, denk maar  aan het sprookje van Roodkapje. De wolf is sinds 1982 een beschermde soort in Europa. Eigenlijk zijn het dag- en schemerdieren, maar doordat ze zo fel bejaagd werden zijn ze tot nachtdieren verworden. De bescherming werpt inmiddels haar vruchten af: er zijn wolven gesignaleerd in grote delen van Europa, weliswaar op kleine schaal, maar het herstel van de populatie vordert wel. Op zo’n 200 kilometer van de Nederlandse grens zijn al wolven waargenomen, dus het is niet eens meer de vraag óf de wolf wordt aangetroffen, maar meer wanneer dat gebeurt. Zeker als je bedenkt dat wolven makkelijk 50 kilometer per dag af kunnen leggen….

 

Wolven leven in roedels, die meestal bestaan uit twee tot tien dieren. Het leefgebied van een roedel kan zo’n 200 vierkante kilometer groot zijn en hangt af van het voedselaanbod. Het territorium wordt verdedigt als daar aanleiding voor is. Wolven zijn echte carnivoren en hebben per dag 3 à 4 kilo vlees nodig, maar mocht er voldoende aanbod zijn, dan willen ze wel eens meer eten en verorberen ze in één keer tien kilo, waarna ze dagen zonder eten kunnen. Wolven jagen het liefst in een roedel, maar kunnen zich in hun eentje ook goed redden. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit grotere hoefdieren: wilde zwijnen, edelherten en elanden. In Nederland zal hij, als hij hier zijn intrede doet, jagen op reeën en, bij gebrek aan beter, op hazen, konijnen en eventueel  vogels.  Mochten er dan toch nog te weinig prooidieren zijn, dan kan vee het slachtoffer worden. Iets waar boeren zich nu al, terecht of onterecht,  zorgen over maken.

 Roel Korbee zal ons er alles over vertellen op vrijdag 22 maart a.s.

 Bronnen: www.wolveninnederland.nl en www.wikipedia.nl/wolf

(van niet-leden vragen we een bijdrage van 2 euro voor het bezoeken van thema-avonden/excursies; gezinnen met kinderen betalen maximaal 5 euro)