Zeker 50 geïnteresseerden waren aanwezig op de Wolvenavond, 22 maart in de Kern. De wolf is een onderwerp waarbij de emoties hoog kunnen oplopen. Wolvenkenner Roel Korbee uit Hezinge bij Vasse houdt zich al jaren bezig met het bestuderen van wolven. Hij is woordvoerder voor de media op het gebied van wolven. Er wordt zoveel onzin verteld over wolven, volgens Roel, dat hij dat graag rechtzet. De wolf heeft, na de mens, het grootste leefgebied op aarde. Van de noordelijke toendra’s tot aan halfwoestijnen komen wolven voor. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen en zijn echte opportunisten. De wolf is in heel Europa een beschermde diersoort, maar in Alaska, Canada en Rusland worden wolven nog volop bejaagd. Zelfs met sneeuwscooters, vanuit vliegtuigen en met helikopters.
Veel mensen zijn bang, dat de wolf binnen afzienbare tijd zijn intrede weer zal doen in Nederland, maar volgens Roel gaat dat nog wel even duren. Misschien dat er hier of daar een verdwaald mannetje van zich doet spreken, maar de omstandigheden in Duitsland, de Harz en het Sauerland, zijn zoveel meer geschikt voor wolven, dat een wolf zich nog wel twee keer achter zijn kleine oortjes zal krabben voordat hij hier een gezin wil stichten. Maar goed, er moet al wel over de komst van de wolf nagedacht worden. Voordat hij er is zullen er afspraken gemaakt moeten zijn met terreinbeheerders, er moeten regels komen, misschien wel rasters om kuddes en regelingen op het gebied van schadevergoeding. Als er op de Veluwe wolven zouden voorkomen, zou dit volgens Roel een positieve bijdrage kunnen leveren aan het ecosysteem daar. Dan hoeven er minder reeën, herten en wilde zwijnen afgeschoten te worden. Jagers zien dus met de komst van de wolf het aantal dieren waarop ze kunnen en mogen jagen kleiner worden.
Toeval of niet, twee dagen later was er een uitzending van de VPRO op TV over de komst van de wolf naar Nederland. Roel Korbee had daar achter de schermen een bescheiden bijdrage aan geleverd. In die uitzending werd het Roodkapjessyndroom van een andere kant belicht. Er werd haast verklaard, dat de wolf al vlak voor de grens op de loer ligt en met een paar sprongen in Nederland kan zijn. En dan wordt het oppassen, volgens het programma, want begin 19e eeuw was er nog sprake van een wolvenplaag, die aan maar liefst 11 mensen, voornamelijk kinderen, het leven kostte….Kortom: het laatste woord over de komst van de wolf naar Nederland is nog niet gesproken, maar de avond met Roel Korbee was leuk en leerzaam.