Twee leden van de Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek, Miriam Gerrits en Dook van Gils, zijn bezig aan het laatste jaar van de opleiding Natuur en Milieu Educatie van Landstede in Zwolle. Dit is een driejarige opleiding die valt onder Sociaal Cultureel Werk  en waarmee na het behalen van het diploma mogelijkheden liggen voor bijv. een functie bij een natuurorganisatie. Het is de enige MBO-deeltijdopleiding voor volwassenen in Nederland. Samen met medestudente Stephanie van Aefst uit Zwolle, kregen ze de opdracht een natuurwerkdag te organiseren.Dat onkruid? Dat pakken we even!

dsc_1349De studentes moesten zelf alles regelen: van het vinden van een (natuur)terrein tot het werven van deelnemers en van het regelen van sanitaire voorzieningen tot persberichten. Daar moest een compleet plan van aanpak voor geschreven en ingeleverd worden. De dames hadden zich goed voorbereid en op zaterdag 20 november meldden zich zo’n 40 deelnemers op het afgesproken tijdstip bij het station in Ommen. Van daaruit ging de groep naar een heideveldje op Landgoed het Laer waar dennen- en berkenboompjes verwijderd moesten worden. Eerst werd tekst en uitleg gegeven waarom dat zo belangrijk was: als dat niet zou gebeuren, zou het heideveldje binnen een paar jaar overwoekerd zijn en zou er van de heide niets meer over zijn. 

Binnen drie kwartier was de klus geklaard, maar gelukkig was er nog een heideveldje waar niet alleen boompjes uit de heide getrokken moesten worden, maar waar ook veel opslag stond van vuilboom en vogelkers. De laatste twee soorten waren iets weerbarstiger dan de dennen, maar met vereende krachten was ook dit veld na verloop van tijd schoon. Net op tijd voor de lunch, die verzorgd was door Resto Oco en netjes gebracht werd. De gemeente Ommen had deze lunch beschikbaar gesteld. Van te voren was contact opgenomen met Ben Bakkenes van de gemeente, die meteen enthousiast was en alle medewerking toezegde. Hij kwam natuurlijk zelf ook even meewerken en was aangenaam verrast over het eindresultaat.  

Na de lunch en een bedankwoord van de studentes kreeg elke deelnemer een aardigheidje, dat beschikbaar gesteld was door VechtdalMarketing. 

De heideveldjes liggen er nu netjes bij en kunnen er weer jaren tegen.Mocht er belangstelling zijn voor de opleiding Natuur en Milieu Educatie dan kunt u contact opnemen met Miriam Gerrits (0529 – 45 38 75) of Dook van Gils (0529 – 45 11 50)