Onderstaand artikel is geschreven door ons lid Harry Woertink en heeft gestaan in de Stentor op maandag 25 augustus 2008

De Gouden Lepelaar is dit jaar uitgereikt aan Han Bouman uit Beerzerveld.
Deze hoge onderscheiding wordt jaarlijks toegekend door Vogelbescherming Nederland aan iemand die zich met bijzondere verdiensten heeft ingezet voor de vogels. De uitreiking van de Gouden Lepelaar vond zaterdag plaats tijdens het Vogelfestival in de Oostvaardersplassen bij Lelystad.
De bescherming van vogels in Nederland drijft voor een belangrijk deel op de inzet van duizenden vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Han Bouman (70).
"Een enorme verrassing maar ook een heel mooie waardering voor het vogelbeschermingswerk", zegt Bouman, die ook zijn vrouw Mieke in de prijs betrekt. Bouman is voorzitter van de vogelwerkgroep van de Vereniging voor natuur en milieu De Vechtstreek in Ommen. Hij ringt en telt al meer dan vijftig jaar vogels voor onder andere Sovon en WRN. Ook is Bouman actief met een asiel aan huis waar hij gewonde vogels met kennis en geduld weer op de been krijgt.
Zijn tomeloze energie en inzet voor vogelonderzoek en bescherming van vogels in het Vechtdal was aanleiding om Bouman de Gouden Lepelaar uit te reiken. Zelf was Bouman niet op de hoogte en hij werd met een smoes naar Lelystad gelokt.
"Samen zetten we ons in voor de bescherming van vogels. We zitten geen dag zonder werk in het belang van de vogels. Een virus dat me van jongsafaan is meegegeven. Als kind woonde ik niet ver van de kust en ging al de duinen in. De belangstelling voor alles wat er leeft en bloeit is gebleven", aldus de vogel- en natuurliefhebber uit Beerzerveld.
"Gekscherend heb ik bij de uitreiking opgemerkt dat ik er dan nu ook wel mee stoppen kan, maar dat werd me niet in dank afgenomen. Dat is ook niet de bedoeling daar is het werk te mooi voor."


De oud-leraar handvaardigheid coördineert tal van activiteiten binnen de vogelwerkgroep.
Om tijdens het broedseizoen altijd klaar te staan worden zelfs vakanties opzij gezet. Bouman helpt ook bij het ophangen van neskasten en regelt klimmers bij roofvogelnesten. Hij heeft zelfs een videocamera geschikt gemaakt om de roofvogelhorsten te kunnen onderzoeken.