Ook in 2023 werden er weer veel vogels geringd door Han Bouman en Jan Vrijlink, beide gecertificeerd ringer, tevens lid van Vogelwerkgroep N&M de Vechtstreek, waarvan Han coördinator is.

De nestkasten in onze omgeving worden gecontroleerd door steeds dezelfde vrijwilligers van de Vogelwerkgroep. De reden hiervan is dat uilen erg gevoelig zijn voor verstoring in de ei-fase. De eigenaars van de kasten controleren de kasten op hun terrein daarom niet maar laten dit over aan de vaste controleurs. Deze geven het moment waarop er geringd kan worden door aan de ringer.

Opvallend was dat er veel grote nesten waren dit jaar. Aangezien de jongen er ook allemaal goed gevoed uitzagen kunnen we vaststellen dat hun voedselsituatie optimaal is geweest. Omdat het een zachte winter was waren er veel veldmuizen: belangrijk voedsel voor veel uilen- en roofvogelsoorten.

Uiteraard kwamen we ook dit jaar weer voor verrassingen te staan! Zo waren we in Dalfsen om daar een paar bosuilen te ringen. Er zouden 2 uilskuikens zijn die geringd zouden kunnen worden. Helaas bleek het nest leeg……….. Omdat de uilskuikens een week eerder nog veel dons hadden ( er was toen een foto gemaakt van de jongen ) gingen we er voorzichtig vanuit dat het nest onderhevig was gewest aan predatie. Vooral voor de eigenaar van het nest heel zuur, mede omdat hij speciaal voor de ringsessie naar huis was gekomen vanuit zijn vakantiehuisje aan het Lauwersmeer. Een paar dagen later kreeg ik bericht van eigenaar Rob Lengkeek van de kast, dat we het gelukkig toch mis hadden gehad! Een paar dagen later werd Rob namelijk gewekt door een enorm geritsel bij dakpannen en dakgoot. Daarbij ging de sensor van de buitenlamp aan en dus wilde hij weten wat er aan de hand was.


Toen zag hij het: één van de takkelingen zat in een hoekje op zijn balkon!

Hij was uiteraard heel blij en wij met hem toen we dit hoorden. Veertien dagen later zagen zijn echtgenote en hij beide uilskuikens in een grote eik vlakbij hun huis. Ze genieten nu van de bosuilen en hun geluiden in- en rondom hun tuin.

Nog een leuke verrassing hadden we bij De Leiding in Witharen waar Willem Havinga en Feike Hoogland de nestkasten controleren. We hadden al 5 prachtige grote, goed in de veren zittende kerkuilen geringd toen ik de laatste kerkuil uit het “uilentransportzakje” haalde. Wat bleek: deze uil had al een ring en bleek de vader van de prachtige, vliegklare uilen te zijn! Zo leuk want zoiets maak je zelden of nooit mee: een volwassen kerkuil die tegelijk met zijn uilskuikens in het zakje beland. Mieke Bouman heeft het nummer van de ring van deze volwassen kerkuil genoteerd, Han gaat uitzoeken waar deze uil oorspronkelijk is geringd. Wij zijn heel benieuwd.

Verslag: Han Bouman en Ella Roelfs-Rijzebol
Fotografie: Rob Lengkeek