Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

Op woensdagavond 27 februari komt André Donker op ons verzoek vertellen over ‘zijn’ project: de Marker Wadden. André Donker is inmiddels een BN’er, een bekende Nederlander, geworden. Zeker de laatste tijd was hij bijna wekelijks te zien op tv. Sowieso eens in de veertien dagen bij Tijd voor Max ’s middags om vijf uur, maar daarnaast in vele andere actualiteiten- en natuurprogramma’s.

 

André Donker is ruim 35 jaar als boswachter in dienst (geweest) bij Natuurmonumenten; eind maart verruild hij zijn werk bij NM voor een nieuwe baan bij Kroondomein Het Loo. Maar hij komt naar Ommen om nog eenmaal te vertellen over de Marker Wadden: hoe het plan ontstond, hoe het steeds meer vorm kreeg en zich ontwikkelde van droom naar werkelijkheid, om te resulteren in een waar vogelparadijs.

Met de aanleg van de dijk Lelystad-Enkhuizen, ofwel de Houtribdijk, ontstond het Markermeer. Het was ooit de bedoeling dat het Markermeer ingepolderd zou worden, maar daar is het nooit van gekomen; er gebeurde eigenlijk niets. Totdat NM er de schouders onder zette en de Marker Wadden ontwikkelde, de trots van deze natuurbeschermingsorganisatie.

Marker Wadden is een uniek, in 2016 gestart project, bestaande uit vijf eilanden aangelegd met slib, klei en zand uit het Markermeer. “De eilanden zijn in principe voor vogels en planten, maar één eiland is voor natuurliefhebbers, watersporters en nieuwsgierigen. Er is een haven en er zijn wandelpaden; het is echt een bezoekerseiland. Sinds de opening september vorig jaar hebben al 10.000 mensen dat eiland bezocht,” zegt André Donker. Tussen de eilanden, die allemaal natuurlijk oever hebben, is er voldoende ruimte voor vissen. De Marker Wadden zorgt voor natuurherstel van het Markermeer.

De presentatie van André Donker wordt gehouden in de Kern aan de Bouwstraat in Ommen en begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Entree is voor leden van de Vechtstreek gratis, niet-leden betalen 2,- euro per persoon.

 

Zoeken