De energiebelasting wordt steeds meer gebruikt als instrument om duurzamer energieverbruik te stimuleren. Dit heeft tot gevolg dat in 2021 voor een gemiddeld huishouden de energiebelasting op gas stijgt met bijna € 26 (4,7 %) en op elektriciteit met € 13 daalt (3,5 %). De energiebelasting op gas wordt de komende jaren steeds hoger. Met deze maatregel wil het kabinet het gasverbruik onder huishoudens verder terugdringen. Dit betekent in de toekomst een hogere energierekening voor huishoudens met een gelijkblijvend hoog gasverbruik.

De energierekening is dus een flinke kostenpost op je vaste lasten. Met deze eenvoudige en goedkope tips kun je thuis op je energierekening wel € 350,-/jaar besparen. Dat is goed voor je eigen portemonnee en voor het milieu.

 

Afbeelding Milieu Centraal

 • Thermostaat
  Zet de thermostaat overdag één graad lager. Je bespaart gemiddeld 7% op de stookkosten. Zet de kamerthermostaat een uur voordat je de woning verlaat of naar bed gaat op 13 tot 15 graden. Het koelt dan niet teveel af en het is ‘s ochtends snel weer aangenaam in huis.
 • Ramen
  Heeft je woning geen dubbel glas of HR++ glas? Doen dan ’s avonds de gordijnen dicht zodat je de warmte binnenhoudt.
 • Tochtwering
  Sluit kieren en naden rond de deuren en ramen. Per raam of binnendeur bespaar je zo’n € 5 . Dit kan je doen door met een tochtband of tochtstrips de kieren te dichten.
 • Brievenbusborstel
  Koop een brievenbusborstel. Hiermee houd je tocht buiten en bespaar je € 9 op je stookkosten
 • Leidingsisolatie
  Breng isolatieschuim aan rond de warme leidingen in huis waar je geen warmte nodig hebt. Hiermee bespaar je per leiding €1 per jaar.
 • Radiatorfolie
  Om te voorkomen dat warmte van radiatoren door de muur naar buiten gaat kun je folie achter je verwarming plakken. Dan is er geen warmtestraling meer aan de achterkant, dus de muur wordt minder warm. Hiermee bespaar je zo’n € 6 per m2 radiator per jaar.
 • Ledlamp
  Vervang je laatste gloeilampen door leds. Een 10W led in plaats van 60W gloeilamp bespaart € 11,50 per jaar.
 • Waterbesparende douchekop + douchetimer
  Maak gebruik van een waterbesparende douchekop. Hiermee bespaar je € 23 per persoon, per jaar. En als je een douchetimer hebt, dan kun je nog eens € 14 per jaar besparen. En …. douche maximaal 5 minuten. Daar bespaar je water mee en het is goed voor het milieu.
 • Energiecontract
  Vergelijk bij het aflopen van de datum van je energiecontract alle energieleveranciers. Zoek een passend aanbod op prijs en duurzaamheid dat goedkoper is dan je huidige leverancier. Sluit een contract af van één jaar en ontvang een welkomstpremie tot wel € 350 . Dat is snel verdient! Maak daarbij wel gebruik van de gratis overstapservice.

Met deze tips gaat je gasrekening fors omlaag en bovendien bespaar je het milieu!

Bron: Milieu Centraal en Duurzaam Den Haag