Het was een zeer magere opkomst bij de lezing over bijen die de secretaris van de Bijenvereniging Ommen, Gert-Jan Spijker hield. Slechts dertien belangstellenden telde de zaal, terwijl bijen landelijk gezien volop in de belangstelling staan. De cursussen 'Hoe word ik imker' zitten vol en het aantal geregistreerde imkers is in een paar jaar tijd van 6.000 naar 7.000 gestegen. Bij een vorige lezing, over de das, was de zaal gevuld met zo'n zeventig geïntersseerden. Zou het liggen aan de aaibaarheid van de dieren? Aan het enthousiasme en de kennis van Gert-Jan Spijker, die zelf al 35 jaar imker is, lag het zeker niet!

 

De lezing met veel foto's en prachtige filmpjes ging over bijen als bestuivers en het voortbestaan van soorten. Als er geen bijen meer zouden zijn, zouden vele soorten groente en fruit niet meer in de schappen van de supermarkten liggen. Driekwart van de gewassen is afhankelijk van de bestuiving door bijen.

Er zijn veel bedreigingen voor de bij: de varroamijt is de grootste, daarna de monoculturen in de landbouw, waardoor er stuifmeeltekort is en de derde is het gebruik van gif in de landbouw, zoals neonicotinoïden.
Gelukkig zijn er lichtpuntjes: de sterfte onder bijenvolken was deze winter slechts 6 procent, terwijl er jaren geweest zijn met 30 procent sterfte.

De heer Spijker vertelde dat in vroeger tijden imkers leefden van de honingopbrengst en dat huidige, grote imkers veelal hun geld verdienen met het verhuren van bijenvolken (sommigen hebben wel 800 volken!) voor bestuiving in onder andere kassen. Kleine imkers houden bijen niet om er aan te verdienen, maar juist om de bij te helpen. Het 'urban bee keeping' is helemaal hot in steden.  De geïnteresseerde aanwezigen leerden verder over tuten en kwaken van koninginnen, over hommels, bruidsvluchten en 300 verschillende soorten solitaire bijen. Degenen die er niet bij waren, hebben een interessante avond gemist! Imker worden? www.bijenhouders.nl

Dook van Gils