Excursie Biologisch-dynamisch boerenbedrijf te Raalte.

Huidige tijdzone: De tijdzone van uw browser is %s, wat niet gelijk is aan uw instellingen. Wilt u wijzigen naar de tijdzone van uw browser? Ja Sluiten
Kalender
Vastgesteld
Datum
7 juni 2023 19:00 - 21:00
Locatie
Overesch ecologische landbouw Raalte

Beschrijving

Woensdagavond 7 juni 2023: Excursie naar een Biologisch-dynamisch boerenbedrijf te Raalte met varkens, koeien en boerderijwinkel van Jan en Rik Overesch.
We starten met de excursie op de boerderij van Jan en Rik om 19 uur.
Locatie: Fam. Overesch
Hondemotsweg 40
8101 NJ RAALTE

Opgave verplicht via dit aanmeldformulier!

Carpoolen mogelijk: s.v.p. aangeven bij opgave of u zelf wilt rijden en eventueel iemand of meerdere personen mee wilt meenemen, of u wilt meerijden, of dat u gewoon op eigen gelegenheid wilt gaan. Machteld en Ella verwerken tegen die tijd deze informatie waarna u de definitieve informatie krijgt. Het is daarom verplicht uw mailadres en handig uw mobiele nummer door te geven bij opgave, zodat we u kunnen bereiken.

(Voor de carpoolers: om 18.15 aanwezig zijn bij de P van de Schurinkhof in Ommen. Dit is bij de Kringloop en drogisterij G&W. Indien het mogelijk is proberen wij iedereen die dit wil in te delen bij iemand die wel kan en wil rijden. Medereizigers betalen € 5.- CONTANT en MET GEPAST GELD de benzinekosten aan de chauffeur.)

Ter info schreef Jan het volgende verhaal:


"De geschiedenis van ons bedrijf dateert al van een paar eeuwen terug. De familie boert al een paar eeuwen op de huidige locatie aan de Hondemotsweg. Antony Overesch boerde in 1788-1851 zijn landbouwbedrijf aan de overkant van de Hondemotsweg. De dieren stonden toen in dienst van de akkerbouw, omdat er mest nodig was voor de gewasgroei. Daarna volgden Jacob, onze opa Jans en onze vader Dieks die er een gemengd bedrijf voerden met koeien en varkens, waarbij de akkers en weilanden ten dienste stonden van de dieren.
In 1973 hebben we het bedrijf overgenomen van mijn ouders. In 1980 is de gemengde bedrijfsvoering met koeien en varkens veranderd naar alleen varkens en akkerbouw. In 1994 is zijn we met de akkers overgegaan van de gangbare productie methode naar de biologische manier van produceren. In 2002 volgde dan ook de logische stap om ook met de varkens over te gaan naar het biologisch systeem. De voorbereiding van deze stap is in 2000 gestart. Na de omschakeling naar biologische manier van produceren kwam het gemengde karakter terug. Op de akkers telen we een deel van het voer voor de varkens maar ook vijf soorten graan, pompoenen, asperges, aardappelen, sperziebonen, suikermais en artisjokken. Het stro van het graan dient als ligbed voor de dieren en de mest van de dieren gaat weer naar de akkers.
Het voer van de dieren bestaat voor 60% uit restproducten uit de humane voedingsindustrie, aangevuld met wat graan zoals rogge en gerst. Dat kan heel goed omdat varkens geschikt zijn om restproducten te verwerken.

Gewassen
Op een zomerse dag is het een lust voor het oog om alle gewassen op onze akkers te zien groeien. Zeker in combinatie met de bloeiende bloemen, struiken, grasranden en singels rondom de akkers. Wist u dat deze bloemen, struiken en houtwallen ons gewas helpen tegen onder andere rupsen? Omdat wij zonder gif en kunstmatige voedingsmiddelen werken, zorgen wij ervoor dat er zoveel mogelijk vogels, zweefvliegen en bijen in de buurt van onze akkers leven voor het behoud van onze gewassen.
In 2015 werd er een gloednieuwe boerderijwinkel gebouwd. In de overzichtelijke winkel vind je een groot biologische assortiment groente, zuivel, kaas, vlees, worsten en droogwaren. Ook verzorgen we kerstpakketten en relatie geschenken.
Onze skybox biedt uitzicht op de varkens. Tevens ontvangen wij hier groepen voor het geven van excursies."


Organisatie: Machteld Oudshoorn en Ella Roelfs-Rijzebol

Locatie informatie

Overesch ecologische landbouw Raalte

Straat
Hondemotsweg 40
Plaats
8101 NJ Raalte