Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

Activiteiten programma

25 mei
20 sept
21 sept
Excursie Dwingelderveld
21 september 2019 9:00
26 okt
Nacht van de nacht 2019
26 oktober 2019 19:30 - 22:00
23 nov
Speuren naar sporen met Arend Spijker
23 november 2019 14:00

 Net als voorgaande jaren was de Vogelwerkgroep  van Natuur en Milieu de Vechtstreek, ook dit jaar weer aanwezig bij de Lammetjesdag op de Lemelerberg,  georganiseerd door Landschap Overijssel. Gewoontegetrouw komen er veel ouders met hun kinderen naar dit evenement met als belangrijkste doel: het bewonderen en/of knuffelen van lammetjes. Het is een waar familiefestijn geworden.  Om het geheel op te fleuren zijn er die dag nog meer activiteiten waarmee de kinderen ( en ouders ) zich bezig kunnen houden zoals kleuren, knutsel- en timmerwerk. De vogelwerkgroep o.l.v. Han Bouman had een mooie vogelnamenquiz klaarliggen voor de kinderen. De kinderen deden erg hun best, sommigen op eigen gelegenheid en sommigen met behulp van hun ouders. Om de kinderen tevens te leren hoe ze een vogel moeten determineren, had Annemiek van Baren een paar Vogelboeken en Vogelgidsen meegenomen, ter inzage! Van deze hulpmaterialen werd flink gebruik gemaakt, want er viel ook nog een vogelhuisbouwpakket te winnen ter waarde van € 5. - .

Het blijkt vaak moeilijk om vogels te herkennen. Daarom stonden er, net als voorgaande jaren, weer diverse soorten opgezette Uilen op  de tafel van de kraam.

Eén mevrouw was stomverbaasd dat een Steenuil zo klein is! Maar de Steenuil is nu eenmaal de kleinste Uil in ons land. Hij heeft een grote, bolle kop waardoor het lijkt dat hij wat groter is, dit is echter niet waar want hij blijft nog steeds erg klein! Met zijn lengte van 21 – 23 cm en een vleugelspanwijdte van 54 – 58 cm is hij gewoon de kleinste Uil van Nederland. Er was ook een opgezette Das te bewonderen  en een opgezette Kruisbek vrouw.  Er lagen veel folders en vogeltijdschriften ter inzage of om mee te nemen. Als traktatie was er ’s middags nog een chocolade paasei te verorberen. Dat trok nog weer meer kindjes richting de kraam van Vogelwerkgroep. Diverse bezoekers gingen naar huis met een nieuw vogelnestkastje onder zijn of haar arm.

Ondanks de kou was het weer een gezellige leerzame dag! Met dank aan Han en Mieke Bouman, Gerbrand Groen, Annemiek van Baren, Johan en Mies Hagen, Harm Kat en Anja van Aartsen.

Ella Roelfs Rijzebol (foto's (Han Bouman)

  

 

Natuurcolumns Henk Ruiter