Agrarisch natuurbeheer is een regeling voor vergoedingen aan gebruikers van agrarische grond, inclusief de landschapselementen. Voor het goed beheren van bijvoorbeeld houtwallen en poelen kunnen zij aanspraak maken op bepaalde vergoedingen. Het doel is verbetering van de biodiversiteit in agrarisch gebied.

Op vrijdag 11 november komt de heer Gerrit Meutstege, (projectcoördinator) van het agrarisch Collectief Midden-Overijssel vertellen welke veranderingen op het gebied van agrarisch natuurbeheer hebben plaatsgevonden in het afgelopen jaar.

Tot 2016 liep de regeling via de landelijke overheid. Dat kostte teveel (42% overhead) en leverde te weinig op (overal kleine stukjes onder beheer, geen advies, nauwelijks controle). Het roer moest om en daarvoor zijn de ‘collectieven’ bedacht. Het gebied krijgt zelf de verantwoordelijkheid om de beschikbare middelen zo efficiënt en effectief mogelijk in te zetten. Ofwel: meer doen met minder geld. De collectieven bestaan uit de deelnemers aan het beheer, zij sluiten een gezamenlijk contract af met de overheid. In Ommen en Dalfsen zijn de collectieven opgericht door de Agrarische Natuurvereniging de Ommer Marke. 

Het agrarisch natuurbeheer is echter ook inhoudelijk veranderd. Ging het eerder vooral om landschap en planten, de nieuw opgerichte collectieven richten zich op doelsoorten, voornamelijk vogels en amfibieën. In het Vechtdal wordt het beheer gericht op de doelsoorten Steenuil, Patrijs , Geelgors, Das, Knoflookpad, Kamsalamander en Poelkikker. Hier gaat het om de versterking van het kleinschalige landschap; de ‘droge dooradering’.  

De avond wordt gehouden in de Kern aan de Bouwstraat te Ommen en begint om 20.00 uur. Inloop is vanaf 19.30 uur.