Een forse kever met glanzende kastanje bruine dekschilden, een zwart borststuk en met een wel heel opvallende gebogen hoorn op zijn kop, kroop vandaag door onze schuur. Het is een  Neushoornkever.

 neushoornkever
Mannetje van de Neushoornkever (foto Hein Kuijper)

De Neushoornkever is een van de grootste en ook beschermde kevers in ons land. Alleen het mannetje is zo imponerend gebouwd. De soort komt niet algemeen in Nederland voor en bevindt zich hier aan de noordrand van zijn verspreidingsgebied. Een wel heel indrukwekkende verschijning!

De Neushoornkever heeft een lengte van 4 cm en behoort tot de grootste bladsprietkevers van Europa. Hij behoort tot het geslacht Oryctes een typische groep van tropische kevers. De Neushoornkever is de enige vertegenwoordiger van dit geslacht in Europa. Waarschijnlijk door klimaatverandering schuift hij geleidelijk naar het noorden op.

De soort komt voor in oud eikenbos en in rottend plantaardig materiaal (o.a. compost). Het mannetje heeft een gebogen hoorn op zijn kop, die bij het vrouwtje ontbreekt. De paring vindt plaats van juni tot augustus. Het vrouwtje legt de eitjes op rottend plantaardig materiaal.
De ontwikkeling van larve (engerling) tot kever duurt 3 tot 5 jaar. De larven lijken veel op de larven van de Meikever, maar kenmerkend voor de Neushoornkeverlarven zijn de rode punten aan weerszijden van ieder segment.
De volwassen kever leeft slechts enkele weken en die korte tijd wordt alleen benut voor de voortplanting.

Een imposante krijger die als volwassen kever slechts kort van zijn neushoorn kan genieten!

Hein Kuijper 18 juni 2011