Een natuurlijk leventje leiden verhoudt zich niet zo goed met de meeste schoonmaakmiddelen die we gebruiken. Gek eigenlijk, als het over duurzaamheid gaat, gaat het bijna nooit over schoonmaakmiddelen.

Schoonmaakmiddelen, maken die eigenlijk wel schoon? Twee antwoorden: 1: datgene wat je er mee schoon wil maken wordt er vaak wel schoon van, maar schijnschoon. 2: het water na de schoonmaak is er vieser van geworden.

Schoonmaakmiddel, een middel om schoon mee te maken. Maar wat is schoon eigenlijk? Dat begrip heeft zijn definitie gekregen in een tijd dat milieu geen issue was, in de tijd ook dat afval geen probleem was, in een tijd dat we wat oppervlakkig keken naar de gevolgen op lange termijn, ons vooral bezig hielden met de korte termijn. Vanuit die gedachte gebruiken we agressieve middelen die bijzonder slecht zijn voor het milieu. Chloor bijvoorbeeld. Ons toilet moet glimmen, we nemen een adem afsnijdende lucht voor lief om maar te voorkomen dat er andere verdachte luchtjes te ruiken zijn. En om de witte was wit te houden gebruiken we ook het liefst krachtige bleekmiddelen. En ook bij de tandpasta’s kijken we goed uit. Want in reguliere tandpasta zitten ook stoffen die niet goed zijn voor het milieu. Dus ook hier, louter biologische producten gebruiken.

Samenvattend: we proberen de definitie van ‘schoon’ wat te herdefiniëren en vinden het niet zo erg als iets af en toe iets minder ‘schoon’ is, we zorgen er voor dat we alleen natuurlijke producten op onze huid smeren en we proberen water na gebruik zo schoon achter te laten, dat we het zonder schuldgevoel weer af kunnen geven aan de natuur. Denk aan groene zeep en soda, kijk naar merken als Ecover, Klok, C5 en EM. Bij deo’s en tandpasta’s kun je op de etiketten wel zien welke je moet hebben, maar die vind je niet zomaar in iedere winkel. Dat komt vast nog wel als groene duurzaamheid bij meer mensen hip is geworden.

Uit: VechtdalCentraal 21-12-2016