Natuur en Milieu De Vechtstreek

Al meer dan 50 jaar hart voor natuur !

De Milieuraad Den Ham-Vroomshoop organiseert deze tocht.
Hoeveel inwoners van Ommen en omgeving zouden weten dat er in het Ommerbos een fraai heidegebied ligt? Weliswaar beperkt van omvang, maar een lust voor het oog wanneer men het toegangsweg vanaf de Zuidelijke Dwarsweg inslaat.
Volgens de topografische kaart van rond 1900 is het Ommerbos nog klein, alleen enkele gebied ten noorden van de Rotbrink en Alteveer zijn dan beplant. Het overige gebied is dan nog veen en heide als onderdeel van een groot gebied dat zich uitstrekt vanaf Arriën in noordelijke richting tot aan Dedemsvaart, het zgn. Arriënveld. Successievelijk vond er in de loop van de jaren uitbreiding plaats en in de 50-er jaren van de vorige eeuw werd het laatste opengebied, gelegen aan de Middenweg, omgezet in bos. Het is nu nog maar zo’n 3O jaar geleden dat juist dit in dit deel van het Ommerbos werd gerooid , waarna spontaan de heide terugkwam. De natuur deed mede door de geschikte ondergrond de rest. De kleine kudde schapen, die daar grotendeels het jaar verblijft, houdt de dop- en struikheideal al jarenlang achtereen in bijzonder goede conditie.Op de wandeltocht maken we kennis met dit fraaie gebied. Dat doen we onder leiding van de heer Ningbers, medewerker van de gemeente Ommen. De wandeling begint met een kennismaking van een klein gebied, waar ondermeer getracht heide tot ontwikkeling te brengen. Vervolgens gaat de route over een kleine zandverstuiving en daarna over zandwegen in het bos. Als de figuurlijke kers op de taart wordt het heidegebied met poel betreden. Met (bloeiende) struikheide en dopheide en allerlei andere planten en dieren in en rond het heideveld maken we aldus kennis.

Deelname aan deze tocht van circa 8 kilometer is gratis. We verzamelen ons op 29 augustus om 9.00 op de hoek van de Driehoekweg/zuidelijke Dwarsweg in Ommen (vanaf oude weg Ommen-Hardenberg bij de Bootsman in noordelijke richting en aan het einde van de het bos links)

Nadere inlichtingen over deze tocht ontvangt u bij Milieuraad Den Ham-Vroomshoop, telef. 0546-671963 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken