Bij Nieuwebrug en Archemermaten wordt binnenkort door het Waterschap Regge en Dinkel het Reggedal op een natuurlijke manier ingericht. Het doel is 'een dynamisch en veerkrachtig watersysteem', waarbij de Regge op een natuurlijke manier buiten haar oevers kan treden.

 Deze twee nieuwe locaties zijn een vervolg op de al gerealiseerde “klimaatbuffers” bij Velderberg en het Onderland, waarbij waterberging en nieuwe natuur worden gerealiseerd.

De Beneden Regge krijgt bij Nieuwe Brug en Archem een natuurlijker aanzien. De rivier gaat ook daar meanderen zoals in vroeger tijden. Rivierprocessen als erosie, aanzanding en inundatie komen op grote schaal terug. En dat biedt nieuwe kansen voor bedreigde soorten, zoals IJsvogel en Oeverzwaluw. Maar ook vissoorten als Bermpje, Vetje, Kopvoorn en Winde gaan profiteren van de nieuwe inrichting. Ook biotoopverbeterende maatregelen voor de zeldzame Boomkikker vormen een onderdeel van deze Reggewerken.

 Alle lof dus voor het waterschap Regge en Dinkel. Vooral in een tijd, waarin het natuurbeleid zwaar onder druk staat.

Meer info: Onder tab projectplan op:
 http://www.wrd.nl/actueel/bekendmakingen/@226592/klimaatbuffer_regge/

Bij Nieuwebrug, ter hoogte van de N347, gaat een gebied van 35 hectare op de schop. De Regge wordt zes meter smaller en de bodem gaat bijna een meter omhoog. Het water zal daardoor sneller gaan stromen. De kade aan de linkeroever verdwijnt. In de buitenbocht aan de westkant van Nieuwebrug komen een extra vaargeul en een zijtak te liggen. Volgens het waterschap is deze ingreep historisch verantwoord. De strakke bomenrij aan de oostzijde van het water verdwijnt grotendeels. Enkele bomen blijven staan omdat ze onderdeel uitmaken van de vliegroute van vleermuizen. Recreëren op en nabij het water wordt aantrekkelijker dankzij onder andere een flauw aflopende zandoever.

Bij de Archemermaten (100 hectare groot), gelegen tussen Velderberg en de stuw Archem, wordt de breedte van Regge teruggebracht van zestien naar twaalf meter. De bodem gaat 90 centimeter omhoog. De kade aan de linkeroever wordt verwijderd. Bij hoogwater kan het omliggende landbouwterrein overstromen en dienen als waterberging.
Het waterschap verplaatst het gemaal naar de Grefeldijk. Vissen kunnen met een vistrap de stuw in de Linderbeek passeren. Het project tast het kleinschalige karakter van het landschap niet aan, zo stelt het Waterschap.

Regge en Dinkel maakt de omgeving aantrekkelijker voor de boomkikkers die er sinds 2006 huizen. Fietsers en wandelaars gaan gebruik maken van een nog aan te leggen oeverpad, een nieuwe brug en een zandstrandje bij de parkeerplaats Grefeldijk.

De Beneden Regge 'nieuwe stijl' vormt een klimaatbuffer. Daarmee wordt bedoeld een waterrijk gebied, waar het goed wonen en werken is en waar aan economie, leefklimaat, veiligheid en natuur recht wordt gedaan. Voor de werkzaamheden is 2,9 miljoen euro uitgetrokken.

Regge en Dinkel wil het plan in februari 2012 vaststellen.
Het waterschap, de gemeenten Ommen, Twenterand en Hellendoorn, Landschap Overijssel en Natuurmomenten streven naar 'een dynamisch en veerkrachtig watersysteem'. De Regge moet op een natuurlijke manier buiten de oevers kunnen treden