Al heel vroeg in het seizoen, namelijk nog voor de Kerstdagen in 2017, kreeg Han reeds twee Bosuilskuikens in zijn opvangcentrum! Het is bekend dat de bosuil vroeg in het seizoen gaat broeden maar zo vroeg is ZEER uitzonderlijk! Han kreeg de uilskuikens toen ze nog heel jong waren en heeft ze gevoerd met muizen en eendagskuikens zodat deze Bosuiltjes het hebben overleefd zonder hun ouders! Later kwam daar nog een Bosuiltje bij vanuit Almelo, via de dierenambulance. Deze uil zat op een voetbalveld en is meegenomen door mensen die dachten dat de vogel was verlaten. Ik schrijf bewust “dachten” want veel mensen weten niet dat een bosuil op een gegeven moment het nest verlaat en dan wacht op de ouders tot hij gevoerd wordt: in dit stadium noemen we een uilskuiken een “takkeling”.
Opvallend en zeer te waarderen is dat Han deze de uilen goed afschermt voor publiek! Hij wil niet dat de uilen gewend raken aan de mens! Daarom voert hij ze vakkundig, snel en het liefst zonder de uilen aan te raken! Een uil is immers niet gedomesticeerd. Het is en blijft een wild dier en zo wil Han de uilen terugzetten in de natuur: afstand houdend en bang voor de mens, zoals het hoort!
Op een later tijdstip, zodra Han weet dat de uilen het aankunnen, op krachten zijn gekomen en groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen, brengt hij ze naar een geschikte locatie om ze hun vrijheid terug te geven! Uiteraard worden ze voor vertrek nog even geringd door Han.

 
Hierboven een foto van de drie door Han “gerevalideerde” bosuilen, allemaal apart in een vervoerskist achterin de auto van Han, klaar om uitgezet te worden en voor zichzelf te zorgen!

De bosuil komt voor in bossen, maar je vindt hem ook in parken of tuinen met oude bomen, uiteraard het liefst met een gat erin!  Bosuilen zoeken regelmatig het landelijk gebied op, mits er voldoende bosjes met enkele oude bomen aanwezig zijn. Hij jaagt vrijwel alleen in de schemering en 's nachts, overdag houdt de vogel zich schuil in het gat van een boom of in de top!
Helaas waren er in 2018 maar weinig Bosuilen in de daarvoor bestemde bosuil nestkasten gaan broeden. Han Bouman heeft toch nog vijf bosuilskuikens kunnen ringen vanuit de door de vogelwerkgroep geplaatste bosuil nestkasten. ( + de drie “gerevalideerde” bosuilen ).

Verslag:       Ella Roelfs-Rijzebol en Han Bouman.
Fotografie:  Ella Roelfs-Rijzebol