Welgeteld veertien natuurliefhebbers waren vroeg opgestaan om op Hemelvaartsdag met natuurkenner Evert Ruiter door het Arriër Koeland te trekken. Slechts een enkel lid van onze vereniging was daarbij; de anderen kwamen uit bijvoorbeeld Enter, Groningen en Utrecht. Om 6.00 uur vertrok het gezelschap om na een korte wandeling door het bos, waar de vogels goed hun best deden om de deelnemers te plezieren, aan te komen op het ongerepte Arriër Koeland. Ondanks het feit dat de zon scheen, was het fris: de grassprieten waren nog stijf bevroren.

Evert liet de groep luisteren naar onder andere de Winterkoning, verschillende soorten mezen, de Merel, Buizerd, Geelgors, Boompieper, Zwarte specht en ganzen. Ineens vloog een Koekoek luid zingend over. Zou dat dezelfde geweest zijn als vorig jaar met de Vroege  Vogelexcursie? Wist hij dat we vandaag weer zouden komen??

Vroeger, zo vertelde Evert, dacht men dat de Koekoek en de Sperwer dezelfde vogel waren. Koekoeken werden alleen 's zomers gesignaleerd, Sperwers vooral in de winter. De Koekoek zou in de winter dus veranderen in een Sperwer. De silhouetten van beide vogels lijken inderdaad sprekend op elkaar.  

Na een ontmoeting met koeien die op het Arriër Koeland grazen, werden ottersporen aangetroffen langs de Vecht, een prachtige ontdekking! Evert vertelde niet alleen over de vogels en hun gezang, maar ook over het ontstaan van het landschap en welke plannen op het ogenblik uitgevoerd worden om van de gekanaliseerde Vecht een halfnatuurlijk laaglandrivier te maken. Inmiddels was de zon hoger geklommen en was de kou totaal verdreven. Toen waren er ineens andere vogels te horen. Volgens Evert vogels van een wat luiere soort, die graag uitslapen, zoals de Fitis. Een korte wandeling over het stuifzand bracht de deelnemers weer bij het bos, waar ze doorheen liepen om terug te keren naar het startpunt. Gezien de enthousiaste reacties, met zelfs een aanmelding voor het lidmaatschap van onze vereniging, was ook deze excursie weer zeer geslaagd te noemen. Met dank aan Evert.

Dook van Gils